Άδεια
Αρχεία στο τεκμήριο
Μέγεθος:
974.75 kB
Μορφότυπος:
Adobe PDF
Άδεια

https://hdl.handle.net/20.500.12776/14653Στυλ βιβλιογραφικής αναφοράς:
Ημερίδα "Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο"
Διοργανωτής συνάντησης: 
Ημ/νία εκδήλωσης: 
27/02/2015
Τόπος εκδήλωσης: 
Αθήνα, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας"
Περίληψη: 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος "Λίλιαν Βουδούρη" του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" και η Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ), με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του ψηφιακού αποθετηρίου "Ευτέρπη", διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο". Η ημερίδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Α' Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθήνας (Δρ. Γεωργία Μαρκέα, Σύμβουλος Μουσικής) του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τον Ιούλιο του 2012 απονεμήθηκε στην Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ΕΕΜΕ) και τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" το Βραβείο ISME - Gibson Award από τη Διεθνή Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME) ως αναγνώριση για την προσφορά τους στον χώρο της μουσικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και ως στήριξη για την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος για τη μουσική εκπαίδευση της Ελλάδας. Η ομάδα εργασίας αποτελούμενη από μέλη των δύο παραπάνω φορέων, μετά από δύο έτη εργασιών έχει τη χαρά να ανακοινώσει την ολοκλήρωση του Ψηφιακού Μουσικού Ανθολογίου Ευτέρπη, το οποίο περιέχει τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση, με μουσική σημειογραφία συνοδευόμενα από προτάσεις για εκπαιδευτική εφαρμογή και μουσικολογικά σχόλια. Το Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο Ευτέρπη παραδίδεται στο κοινό και παρουσιάζεται μέσα από τη συνεργασία των δύο παραπάνω φορέων με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), στο πλαίσιο της νέας υπηρεσίας αποθετηρίων SaaS (Software as a Service) του ΕΚΤ. Η νέα υπηρεσία του ΕΚΤ προσφέρεται σε φορείς έγκριτου ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού περιεχομένου και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δικτύου φορέων για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ψηφιακού περιεχομένου της χώρας. Η ημερίδα έχει ως στόχο να παρουσιάσει το ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη και τα ζητήματα που απασχόλησαν τις Ομάδες Εργασίας των συνεργαζόμενων φορέων. Απώτερος στόχος είναι να προκληθεί ένας γόνιμος και δημιουργικός διάλογος για το παρόν και το μέλλον της σχολικής μουσικής εκπαίδευσης και ειδικότερα για τις παραμέτρους που μεγιστοποιούν τη συμβολή του τραγουδιού και της τεχνολογίας στη διδασκαλία-μάθηση.
Γλώσσα: 
Ελληνικά
Θεματική κατηγορία: 
Λέξεις-Κλειδιά: 
Έχει σχέση με: 
Αποτελείται από: 
Ο ρόλος της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης στη διάχυση της εκπαιδευτικής πληροφορίας, η προσφορά της στην ελληνική μουσική εκπαίδευση με το πρόγραμμα "Ευτέρπη"
Η συμβολή της τεχνολογίας στη μουσική εκπαίδευση
Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στο μάθημα της μουσικής
Μουσικά σύνολα στο σχολείο: προτάσεις εφαρμογής στο μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη
Ο άξονας της διαθεματικότητας στο ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη
Το τραγούδι στο σχολείο μέσα από το ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο Ευτέρπη
Αρχές, στόχοι και οργάνωση του υλικού της Ευτέρπης
Η μετάβαση από το ψηφιακό αποθετήριο Ευτέρπη της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στις υπηρεσίες SaaS του ΕΚΤ
Η βάση δεδομένων, πρότυπα, τεχνικές προδιαγραφές και η χρήση της
Καλωσόρισμα ημερίδας Ευτέρπη: Ένα ψηφιακό μουσικό ανθολόγιο για το τραγούδι στο σχολείο
Η συνεργασία του ΕΚΤ με πολιτιστικούς φορείς για την ανάδειξη ψηφιακού περιεχομένου μέσω των υπηρεσιών SaaS (Software as a Service): Το παράδειγμα της Ευτέρπης
Θέματα πνευματικών δικαιωμάτων και επιλογή τραγουδιών
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στο διαθέτη: 
Εμφανίζεται στις συλλογές: