https://hdl.handle.net/20.500.12776/15090Στυλ βιβλιογραφικής αναφοράς:
Ημερίδα "Ζητήματα ηθικής και ανοικτής πρόσβασης στον Ορίζοντα 2020: Οι σχετικές προκηρύξεις και οι υποχρεώσεις των ερευνητών στα νέα προγράμματα"
Διοργανωτής συνάντησης: 
Παραγωγός: 
Ομιλητής: 
Συντονιστής: 
Ημ/νία εκδήλωσης: 
27/11/2015
Τόπος εκδήλωσης: 
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Περίληψη: 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Εθνικά Σημεία Επαφής για το Πρόγραμμα Πλαίσιο "Ορίζοντας 2020" (Horizon 2020) της ΕΕ, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Ζητήματα Ηθικής και Ανοικτής Πρόσβασης στον Ορίζοντα 2020: Οι σχετικές προκηρύξεις και οι υποχρεώσεις των ερευνητών στα νέα προγράμματα". Η εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της εκδήλωσης είναι η παρουσίαση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης για τον τομέα της Ηθικής και Ανοικτής Πρόσβασης μέσω του προγράμματος "Επιστήμη στην Κοινωνία και Μαζί με την Κοινωνία" του Ορίζοντα 2020, καθώς και στην ενημέρωση της ελληνικής ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας για τις απαιτήσεις που εγείρει το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 σχετικά με την Ηθική και την Ανοικτή Πρόσβαση προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθούν με επιτυχία σε αυτές. Στην ημερίδα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει το πρόγραμμα "Επιστήμη στην Κοινωνία και Μαζί με την Κοινωνία" και τις νέες προκηρύξεις της διετίας 2016-17, που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης και μεθοδολογίας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, την ανάπτυξη μηχανισμών που θα επιτρέπουν τη διεύρυνση και εμβάθυνση της κοινωνικής συμμετοχής και αξιολόγησης των επιστημονικών επιλογών, καθώς και τη μέριμνα ότι οι ηθικές και οι κοινωνικές αξίες θα λαμβάνονται υπόψη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καινοτομίας. Ακολουθεί παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για την ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα και τις δράσεις και υπηρεσίες του Εθνικό Σημείο Επαφής από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Εκπρόσωπος από το έργο ACTIBIO (FP7) παρουσιάζει σχετικά παραδείγματα από την υλοποίηση του έργου στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, ενώ Εκπρόσωπος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάζει το κανονιστικό πλαίσιο για τα ηθικά, νομικά και κοινωνικά ζητήματα στον Ορίζοντα 2020. Τέλος, εκπρόσωποι από το ΕΚΤ ενημερώνουν τους ερευνητές για τις σύγχρονες πρακτικές και πολιτικές και το νέο περιβάλλον για την Ανοικτή Επιστήμη που αναδύεται στην Ευρώπη.
Γλώσσα: 
Ελληνικά
Θεματική κατηγορία: 
Λέξεις-Κλειδιά: 
Αποτελείται από: 
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στο διαθέτη: 
Σημειώσεις: 
Χαιρετισμοί-Εισαγωγή: Κολυβά, Σίσσυ, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και Μανουσάκης, Μενέλαος, Γενικός Διευθυντής, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
Εμφανίζεται στις συλλογές: