Αρχεία στο τεκμήριο

Περιγραφή:
ΔεκαδικήΤαξινόμησηDewey
Μέγεθος:
10.11 kB
Μορφότυπος:
Adobe PDF
Εκδοχή ψηφιακού τεκμηρίου:
Δημοσιευμένη/του Εκδότη

https://hdl.handle.net/20.500.12776/13400Στυλ βιβλιογραφικής αναφοράς:
H ελληνική έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey
Εναλλακτικός τίτλος: 
Συνοπτική Δεκαδική Ταξινόμηση Dewey και ευρετήριο σχετικών όρων
Abridged Dewey Decimal Classification and Relative Index
Συγγραφέας: 
Εκδότης: 
Συντονιστής: 
Επιμελητής έκδοσης: 
Μεταφραστής: 
Συγγραφέας Εισαγωγής κλπ: 
Συνεργάτης: 
Περίληψη: 
Ένα μοναδικό επιστημονικό έργο, η Συνοπτική Έκδοση της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Η έκδοση αυτή, αίτημα πολλών ετών, έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες των ελληνικών βιβλιοθηκών, σε μια περίοδο που η ταξινόμηση της γνώσης θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στον αυξανόμενο όγκο των πληροφοριών. Το ΕΚΤ, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του στην ανάπτυξη και διαχείριση του ηλεκτρονικού περιεχομένου και την υποστήριξη των βιβλιοθηκών, ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της μετάφρασης και έκδοσης της 13ης Συνοπτικής Έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey, στο πλαίσιο του έργου "Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες" του ΕΠΕΑΕΚ. To έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων. Tα δικαιώματα της έκδοσης εξασφαλίστηκαν από το OCLC (Online Computer Library Center) Forest Press. Tην έντυπη μορφή του έργου θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον η ηλεκτρονική μορφή. Η ελληνική μετάφραση της Συνοπτικής 'Εκδοσης Dewey συμβάλλει στην ενιαία εφαρμογή ενός διεθνώς αναγνωρισμένου συστήματος ταξινόμησης και στην καθιέρωση ενός κοινού ταξινομικού εργαλείου στις ελληνικές βιβλιοθήκες, εξασφαλίζοντας έτσι τυποποιημένη και άμεση εξυπηρέτηση των χρηστών σε πανελλαδικό επίπεδο. Παράλληλα, εξυπηρετεί και τη βιβλιοθηκονομική εκπαίδευση στην Ελλάδα, που μέχρι σήμερα βασιζόταν σε ξενόγλωσσα εκπαιδευτικά εργαλεία. Το έργο της μετάφρασης της ελληνικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey εκπονήθηκε από πολυμελή ομάδα επαγγελματιών μεταφραστών και υποστηρίχθηκε από Επιτροπή Επιστημονικής Ορολογίας και από Επιτροπή Βιβλιοθηκονομικής Επιμέλειας, οι οποίες απαρτίζονταν από καθηγητές πανεπιστημίων και έμπειρους βιβλιοθηκονόμους, αντίστοιχα. Πρόκειται για ένα πολυσέλιδο έργο 1.140 σελίδων που περιλαμβάνει οκτώ μέρη: Εισαγωγή, Γλωσσάριο, Ευρετήριο στην Εισαγωγή και στο Γλωσσάριο, Βοηθητικοί Πίνακες, Περιλήψεις, Ταξινομικοί Πίνακες, Ευρετήριο Σχετικών Όρων και Εγχειρίδιο. Μεταξύ των αποδεκτών της έκδοσης (2.500 αντίτυπα) είναι δημόσιες, δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους με τα περιφερειακά παραρτήματά τους και τα τοπικά αρχεία, καθώς και βιβλιοθήκες και αρχεία που λειτουργούν σε μουσεία, νοσοκομεία, υπουργεία, τράπεζες, ΟΤΑ, σωματεία, πολιτιστικά ιδρύματα, κέντρα μελετών, επιμελητήρια, εκδοτικοί οίκοι και άλλοι οργανισμοί. Επίσης διατέθηκαν αντίτυπα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Κύπρο.
[...] Λειτουργώντας προς την κατεύθυνση της σύζευξης της Επιστήμης της Πληροφόρησης και της Πληροφορικής και αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιεχομένου και την υποστήριξη των βιβλιοθηκών, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων, ανέλαβε το έργο της μετάφρασης και έκδοσης της 13ης συνοπτικής έκδοσης της Δεκαδικής Ταξινόμησης Dewey τόσος στην έντυπη μορφή που κρατάτε στα χέρια σας όσο και σε ηλεκτρονική στο άμεσο μέλλον.[...]
Ημερομηνία: 
Ιαν-2001
Γλώσσα: 
Ελληνικά
Τόπος έκδοσης: 
Αθήνα
ISBN: 
960-8635-5-Χ
9789608630550
Σελίδες (στην πηγή): 
1086
Θεματική κατηγορία: 
Λέξεις-Κλειδιά: 
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: 
© 1894 Library Bureau
© 1999 Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
© 1999 Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκαρίων
© 1929,1936,1945,1953,1959 Lake Placid Club Education Foundation
© 1912,1921,1965,1971 Forest Press
© 1990, 1997 OCLC Online Computer Library Center, Inc.
© 2001 Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου
Όροι και προϋποθέσεις δικαιωμάτων: 
Το έργο αυτό διατίθεται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού -Μη Εμπορική Χρήση -Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-SA 4.0)
Πρόγραμμα χρηματοδότησης: 
Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ)
Έργο χρηματοδότησης: Συγχρηματοδοτούμενο: 
Υποστήριξη της Εκπαιδευτικής Πράξης από Κινητές Βιβλιοθήκες
Χρηματοδότης: 
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο
Ελληνικό Δημόσιο
Έχει σχέση με: 
Ηλεκτρονική διεύθυνση του τεκμηρίου στον εκδότη: 
Προβλεπόμενο κοινό: 
Σημειώσεις: 
Μετάφραση από την 13η αμερικανική έκδοση: "Abridged Dewey Decimal Classification and Relative Index". Η μετάφραση του έργου έγινε από τις επιτροπές Βιβλιοθηκονομικής Επιμέλειας και Επιστημονικής Ορολογίας.
Εξώφυλλο βιβλίου: Σκληρό, Διαστάσεις: 24x17, Σελίδες: 1086. Περιλαβάνονται: Ευρετήριο όρων, Γλωσσάρι, Ταξινομικοί πίνακες, Βοηθητικοί πίνακες
Διατίθεται για ξεφύλλισμα online στην διευθυνση http://www.ekt.gr/el/publications/16136
Η επίσημη παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2002 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών σε ειδική εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας. Την εκδήλωση τίμησε η κα Joan Mitchell (Εxecutive Director & Editor in Chief, OCLC & Library of Congress).
Εμφανίζεται στις συλλογές: