https://hdl.handle.net/20.500.12776/16445Στυλ βιβλιογραφικής αναφοράς:
Ειδικές Μορφωτικές Εκδηλώσεις "Επιστήμης Κοινωνία", 2010: Ψυχική υγεία: Συγχρονες προσεγγίσεις - Προβληματισμοί (Γ΄ Κύκλος Ομιλιών))
Διοργανωτής συνάντησης: 
Ημ/νία εκδήλωσης: 
12/01/2010 - 23/02/2010
Τόπος εκδήλωσης: 
Αθήνα, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας"
Περίληψη: 
Ζούμε στις απαρχές του 21ου αιώνα, ο οποίος μας υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερες και εντυπωσιακότερες τεχνολογικές επιτεύξεις απ’ ό,τι ο προηγούμενος. Πόσο όμως συνεισφέρει αυτή η επιστημονική πρόοδος –που συνδέεται με την εξέλιξη του πολιτισμού μας– στη βιο-ψυχο-κοινωνική ανάπτυξη του ανθρώπου και την τελείωση της ατομικής του ευτυχίας; Στην εποχή μας, ο άνθρωπος εμφανίζεται ιδιαίτερα εύθραυστος όσον αφορά την ψυχική του υγεία, ενώ η συχνότητα εμφάνισης ψυχικών διαταραχών αυξάνει διαρκώς. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση για την Υγεία στις Η.Π.Α, ένας στους πέντε Αμερικανούς υποφέρει κάθε χρόνο από κάποια διαγνώσιμη ψυχική διαταραχή, ενώ το 50% του αμερικανικού πληθυσμού θα παρουσιάσει μία τέτοια διαταραχή κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι ειδικοί αναφέρουν επίσης ότι ένα στα δέκα άτομα θα νοσήσει από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του. Υπολογίζεται ότι το 6% περίπου του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη, δηλαδή περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και 550.000 στη χώρα μας. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι η ψυχική διαταραχή, η οποία αντανακλά μια κοινωνική παθολογία και είναι αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων του ψυχο-βιολογικού υποστρώματος και του φυσικού περιβάλλοντος, αυξάνει σε περιόδους οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η βία στις αναρίθμητες εκφάνσεις της απεικονίζει την ένταση των ψυχο-κοινωνικών συγκρούσεων και έχει γίνει στοιχείο της καθημερινότητάς μας, σφραγίζοντας τη ζωή ιδιαίτερα των νέων που αποτελούν τους πιο ευαίσθητους κοινωνικούς αποδέκτες.Τι γνωρίζουμε όμως για το πλήθος των ψυχικών διαταραχών, τη βιολογική τους βάση και τις πολλαπλές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στις μέρες μας για 14τη θεραπεία τους; Πώς αντιμετωπίζει η κοινωνία μας τους ψυχικά ασθενείς;Τι προσπάθειες γίνονται για την επανένταξή τους;Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας του ΕΙΕ, στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει σε θέματα υγείας τις νέες εξελίξεις των βιολογικών ερευνών στη «Συστημική & Υπολογιστική Βιολογία», συνεργάζεται με την Ειδική Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης (ΕΜΑΕΕ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Καρπός της συνεργασίας αυτής είναι, μεταξύ άλλων, η οργάνωση του κύκλου ομιλιών Ψυχική Υγεία: Σύγχρονες προσεγγίσεις-Προβληματισμοί, στον οποίο συμμετέχουν η Α ́ και η Β ́ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις εκδηλώσεις αυτές δίνεται η ευκαιρία σε διαπρεπείς επιστήμονες να παρουσιάσουν τις σύγχρονες απόψεις στον τομέα της ειδικότητάς τους, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ψυχικές διαταραχές, πολλές από τις οποίες θεωρούνται δικαίως ασθένειες του πολιτισμού μας.
Γλώσσα: 
Ελληνικά
Θεματική κατηγορία: 
Τόπος (θέμα): 
Λέξεις-Κλειδιά: 
Κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων: 
© 2011, Eθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.)
Αποτελείται από: 
Σημειώσεις: 
Ευχαριστίες απονέμονται στους ομιλητές και όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της σειράς αυτής των ομιλιών, οι οποίοι κατά κύριο λόγο ανήκουν στο επιστημονικό/ερευνητικό δυναμικό της Ειδικής Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης (ΕΜΑΕΕ) του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) καθώς και στην Α ́ και Β ́ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερες 10ευχαριστίες όμως οφείλουμε να απευθύνουμε στον Καθηγητή ΕΜΠ και διευθυντή του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας κ. Φραγκίσκο Κολίση, στον οποίο οφείλεται ο σχεδιασμός του παρόντος κύκλου, προϊόν της επιστημονικής συνεργασίας του Ινστιτούτου του με τους ανωτέρω φορείς
Εμφανίζεται στις συλλογές: